Terug naar het jaar 79: Bezoek aan Pompeï en Vesuvius

Onze tweede dag in Italië en het belooft een razend interessante dag te worden. Vandaag bezoeken we Pompeï, een stad die in het jaar 79 volledig van de kaart is geveegd door de Vesuvius. De Vesuvius is een vulkaan die hier in de omgeving de skyline mee bepaalt. In dat bewuste jaar barstte deze, nog steeds actieve, vulkaan uit en legde Pompeï in as. 

Pompeï bezoeken we vandaag met een Nederlandstalige gids. Met een bus worden we naar de archeologische site gebracht en kunnen we eventjes babbelen met enkele Vlamingen en Nederlanders op de bus. In de voormiddag brengen we dus een bezoekje aan de ruïnes, in de namiddag gaan we de vulkaan beklimmen.

Pompeï

Om de archeologische site te bezoeken ga je langs 1 van de 3 ingangen naar binnen. Wij doen dat via de Porta Marina en wandelen zo naar de eerste ruïnes. Het is verbazingwekkend hoeveel er nog bewaard is gebleven van Pompeï. De stad was voor de uitbarsting een toeristische trekpleister waar veel rijke Romeinen een villa hadden. De stad ligt vlak bij de Amalfikust en is er plek voor ruime woningen, badhuizen en theaters. Er leefden zo’n 10.000 mensen, waarvan het grootste deel leefde van landbouw. De grond rond de vulkaan is namelijk erg vruchtbaar. 

  • Porta Marina, 1 van de 3 ingangen om Pompei te betreden!

De uitbarsting

In 62 kreeg Pompeï al te maken met een zware aardbeving en werd een groot deel van de stad verwoest. Daarvoor waren er ook al kleinere aardbevingen geweest maar de bewoners legden nog geen link met de vulkaan. In het jaar 79 barst de Vesuvius vervolgens uit en wordt de stad volledig verwoest. Welke dag dat precies is, is niet echt duidelijk. De ene brief verwijst naar 24 augustus, de andere naar 24 oktober. De uitbarsting van de Vesuvius zou uiteindelijk 2 dagen duren. In de ochtend was de vulkaan al aan het roken, toen deze uitbrak kwam er in eerste instantie voornamelijk veel as vrij. De assen bedekten de omgeving rond de vulkaan. De eerste 18 tot 20 uur zou het vooral puimsteen regenen. Het is pas ’s nachts dat de echte verwoesting echt begint en de vulkaan een pyroclastische stroom vrijgeeft, of te wel lava. Tijdens deze uitbarsting kwamen er 5 zo’n stromen vrij, 2 ervan bereikten Pompeï. Niet alleen Pompeï wordt van de kaart geveegd, ook Herculaneum zal bedolven worden door lavastromen. Beide steden zijn nu archeologische parken geworden.

  • Wist je dat deze vulkaan nog steeds actief is?

Foro di Pompeï

De eerste stop is meteen ook het hart van Pompeï. Het Foro di Pompeï was het belangrijkste plein van de stad want het was het politieke, economische en religieuze centrum van de stad. Hier werden demonstraties en debatten gehouden. Ook kon je er heel wat winkels terugvinden en het heiligdom van Apollo. Op het plein zien we de poort naar de wolmarkt, heel herkenbaar aan zijn witte marmeren omlijsting. Er zijn ook enkele zuilen te spotten die onderdeel waren van het Forum.

  • Deze plek was ooit het belangrijkste plein van Pompeï.

Gebouwen in Pompeï

We verlaten het centrale plein en wandelen naar Casa dei Mosaici Geometrici. Dit is 1 van de grootste huizen in Pompeï en had vroeger zo’n 60 kamers. Het gebouw was uiteindelijk zo’n 3000 m2 groot. Het opvallendste is dan weer de vloer waar met mozaïeksteentjes figuren zijn gemaakt. Dit huis is alvast 1 van de best bewaarde huizen in de stad. Wat verderop bezoeken we Palestra Degli Juvenes, een gym. Wanneer je het gebouw betreedt merk je onmiddellijk op de grond een vechtscène tussen 2 atleten, wederom gemaakt met Mozaïeksteentjes. Op de muur merken we dan weer prachtige tekeningen op, waar je mensen met handdoeken kan herkennen.

  • Casa dei Mosaici Geometrici heeft een speciale vloer.

Zebrapaden in Pompeï

Wanneer je Pompeï bezoekt kan je er niet over kijken. Midden op de weg steken om de zoveel meters wel eens een paar grote stenen uit. Deze stapstenen waren in die tijd het zebrapad om de weg over te steken. Doordat het er wel eens hevig kon regenen, stonden de straten meteen blank. Dankzij de stenen konden de mensen veilig en droog de weg oversteken.

  • Deze stapstenen waren vroeger het zebrapad.

Terme Stabiane

Onze volgende stop is Terme Stabiane, een welness uit de tijd van de Romeinen. We zien er nog de vorm van het bad liggen en in het midden zijn er portieken. Bijzonder om te zien hoeveel details er nog bewaard zijn gebleven.

  • Vroeger hadden deze mensen ook al een welness.

Villa dei Misteri

Het bezoek aan Pompeï is bijna afgelopen. Afsluiten doen we in Villa dei Misteri, een mysterieuze Romeinse villa. Dit gebouw is voornamelijk bekend van zijn muurschilderingen die heel goed bewaard zijn gebleven. Het gebouw ligt aan de rand van het oude Pompeï en werd destijds ook bedolven door de lava en assen van de vulkaan. Na de zware aardbeving in 62 werd het gebouw gebruikt voor de productie van wijn. Naast de prachtige muurschilderingen vind je hier ook 2 lichamen terug. Die zijn prachtig bewaard gebleven doordat de lichamen bedekt zijn met as. Binnenin rot het lichaam dan weg. Wanneer archeologen dan een lichaam vinden, gieten ze lege holte vol met vloeibare gips. Zo bewaart men de exacte vorm van het lichaam.

  • Deze prachtige villa heeft enkele mysterieuze muurtekeningen.

Voor een bezoek aan Pompeï raad ik aan om een gids te boeken, anders weet je niks over de vele gebouwen op deze archeologische site.

Gregory

Vesuvius

Tijdens de middag eten we iets in een gezellig restaurantje dat net naast het archeologische park ligt. We kunnen er genieten van een lekker Italiaans gerecht, alvorens we richting de vulkaan vertrekken. De bus parkeert zich ergens halverwege de klim tussen de andere bussen. Van hieruit is het te voet naar boven. De vesuvius is een actieve vulkaan maar slapend, ze kan dus nog altijd uitbarsten. Alsof dat nog niet allemaal spannend genoeg is, bestaat de weg naar boven uit een steile aardeweg met veel stenen. Gelukkig worden we boven getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Baai van Napels. Zo zien we in de verte de stad Napels liggen, al is er soms te veel bewolking om de stad helemaal te zien. Ook kun je op de top de krater van dichtbij zien, al is die niet zo spectaculair als gehoopt. Het spannendste is de afdaling want die gaat over dezelfde weg terug. De steentjes onder onze voeten maken het er niet gemakkelijker op. Hannelore heeft het sowieso al lastig want zij doet het op sandalen. Terug op de parking kopen we nog enkele ansichtkaarten en even later brengt de bus ons terug naar Sorrento.

  • Deze onverharde weg loopt naar de top van de Vesuvius.

Maak niet dezelfde fout als ik en doe goede schoenen om naar de top van de Vesuvius te wandelen. Ik had sandalen aan, waardoor mijn voeten volledig zwart waren.

Hannelore

We sluiten de dag af met een verfrissende duik in het zwembad en een lekker diner. Morgen zal het er minder avontuurlijk aan toegaan want we gaan de stad Napels bezoeken. Ciao!

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *