We zijn begin december en we besluiten om de kerstmarkt van Brussel eens een bezoekje te brengen. Aangezien Gregory nog nooit Manneken Pis heeft gezien, gaan we ook daar eens een kijkje gaan nemen. Daarnaast wandelen we ook eens door de Wetstraat en bezoeken we Spirit of the North, een volledige 360° beleving.
Met de trein trekken we naar het hart van Brussel. We stappen dus af in Brussel-Centraal en beginnen onze wandeling door de hoofdstad van België. Na een kleine aanrijding met een fietser trekken we richting Kunstberg. Daar heeft Samsung enkele schommels geplaatst en vinden we de Kunstberg Tuin. Voor de tuin staat een beeld van koning Albert I, dit was de derde koning van België. Op de Kunstberg was er voor ons niet veel interessants, maar de autovrije zone maakt het leuker om te wandelen naar het Koningsplein.
Het Koninklijk Paleis van België en de Wetstraat
Op het Koningsplein vind je enkele musea terug en ook een beeld van Godfried van Bouillon. Godfried was betrokken bij de allereerste kruistocht en dit ruiterstandbeeld herdenkt zijn rol als leider tijdens de verovering van Jeruzalem. Rond het plein vinden we enkele gebouwen terug, die zijn opgetrokken in neoklassieke architectuur. Zo vinden we hier de Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk terug.
We wandelen verder naar het Paleizenplein. Daar vinden we het Koninklijke Paleis en daar recht tegenover het Warandepark (Koninklijk Park). Het Paleis heeft een rijke geschiedenis, beginnend in de 18e eeuw. Echter werd het pas afgewerkt in de 19e eeuw onder het bewind van koning Leopold II. In de zomer opent het Paleis zijn deuren en kan je er een kijkje in nemen. We komen dus zeker nog eens terug! Nadat we eventjes de imposante voorgevel hebben bewonderd, trekken we naar het Warandepark. Dit park werd aangelegd in de 18e eeuw en is een plek om tot rust te komen in deze drukke stad. Het park ligt tussen het Paleizenplein en de Wetstraat. Aan de rechterkant (als je vertrekt vanaf het Paleis) vind je de Hertogstraat, waar er enkele kabinetten en residenties te vinden zijn van de federale regering. Ook de Amerikaanse ambassade heeft hier zijn vestiging. Uiteraard wandelen we ook even door de Wetstraat met natuurlijk een stop aan de Wetstraat nummer 16. Hier vind je het kantoor van de Eerste Minister van België.
St-Michiels en St-Goedelekathedraal
Zoals veel grote steden, heeft ook Brussel een kathedraal. Deze is vernoemd naar Sint-Michiel en Sint-Goedele en is een indrukwekkend gotisch meesterwerk. Voor de bouw van dit gigantische gebouw, werd gebruikgemaakt van gobertangesteen. Die kwamen uit de steengroeve van Dilbeek, een nabijgelegen gemeente. Binnenin vind je enkele prachtige gedetailleerde beelden en er valt zonlicht binnen via de glas-in-loodramen. Ook de orgel en de preekstoel hebben een prominente plaats gekregen in deze kathedraal. Voor de kathedraal kan je ook een standbeeld van koning Boudewijn terugvinden. Deze man was de 5de koning van België.
Beenhouwerstraat of Rue des Boucher
“As ge Brussel wilt zeen leive, moede nie vuil geld oeitgeive. Dô es ne côtei wô da g’a nie moe geneire, goit er nen ôvend passeire. In de rue des Bouchers…” Als je net zoals Gregory spontaan begint mee te zingen bij het lezen van deze lyrics, is de kans groot dat je het liedje “In de Rue des Boucher” van Johan Verminnen kent. De zanger zong in dit nummer vol passie over deze straat en we zijn wel eens benieuwd waarom. De straat is geplaveid met kasseien en er zijn heel wat restaurants te vinden. Het is er best gezellig, alleen is het jammer van de opdringerige restaurantuitbaters die je proberen binnen te lokken in hun restaurant. Deze straat draagt al heel wat geschiedenis met zich mee. Zo stamt zelfs de naam van deze straat uit de Middeleeuwen, want in deze periode waren er namelijk heel veel beenhouwers en slagers woonachtig in deze straat. Het zou destijds 1 van de smerigste straten van Brussel zijn. In een zijstraatje van Rue des Boucher vind je trouwens ook de vrouwelijke tegenhanger van Manneken Pis, namelijk Jeanneke Pis. Het plassende meisje werd hier geplaatst door lokale handelaren om zo meer volk naar hun straat te krijgen. Iedereen trok namelijk altijd naar de andere kant van de Grote Markt om er Manneken Pis te zien. Daar is hopelijk sinds 1987 verandering in gekomen, door de komst van dit plassende beeldje. Via de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen verlaten we Rue des Boucher en trekken we richting de Grote Markt.
Rue des Bouchers wilde ik bezoeken door het gelijknamige nummer van Johan Verminnen.
Gregory
De Grote Markt
Onze volgende stop is de Grote Markt, waar we een gigantische kerstboom en kerststal aantreffen. Naast de kerstversiering trekken ook de prachtige gebouwen op dit plein de aandacht. We vinden hier namelijk het stadhuis van Brussel terug en ook het Broodhuis. Het Broodhuis staat hier al sinds het begin van de 13e eeuw, toen nog een houten constructie. Bakkers verkochten er hun broden en kregen zelfs in 1405 een nieuw stenen gebouw ter beschikking. Tijdens de regeerperiode van keizer Karel V werd het Broodhuis afgebroken en schakelde de keizer zijn hofarchitect in. Er kwam een nieuw gebouw in flamboyante gotische stijl. Eind de jaren 60, in de 19e eeuw, werd het gebouw nog eens gelijk gemaakt met de grond en kwam er een nieuw gebouw in neogotiek. Het is dit gebouw dat er nu nog steeds staat en waar zich nu het museum van de stad Brussel bevindt. Vroeger had de Grote Markt van Brussel verschillende functies, zowel politiek als commercieel, nu is het vooral een toeristische hotspot geworden met veel restaurants.
Manneken Pis
In het hart van Brussel vind je misschien wel het bekendste beeld van België en dat is natuurlijk Manneken Pis. Het bronzen beeld van een jongen die plast, dateert uit de 17e eeuw en staat symbool voor de Brusselse onbezorgdheid. Het ventje heeft meer dan 1000 kostuums die naargelang de gelegenheid worden aangetrokken. Zo is hij vandaag gekleed als James Bond. Wist je trouwens dat dit ventje heel wat verschillende legendes en sagen met zich meedraagt? Helaas gaan we ze hier niet allemaal bespreken, maar het bekendste is toch wel van een jongetje dat Brussel redde van de ondergang. De vijand wilde de stadsmuren opblazen met buskruit. Helaas voor hen was er een klein manneke in de buurt die dringend moest plassen en de lont doofde. Uiteraard, door er op te plassen.
Eindelijk zie ik Manneken Pis voor de allereerste keer. Niet dat ik er grote verwachtingen van had, want het beeldje is niet zo groot.
Gregory
Kerstmarkten op verschillende pleinen
De eerste kerstmarkt vinden we op het Beursplein. De markt staat er voor de Beurs van Brussel en is een kleine maar gezellige markt. In enkele chalets kun je souvenirs en iets om te eten of te drinken kopen. Lang blijven we er niet, want er zijn nog andere pleinen te ontdekken. We wandelen verder naar Zinneke Pis. Voor velen is dit standbeeld onbekend, maar Zinneke is een plassende hond. Het hondje doet zijn behoefte tegen een paaltje, helaas zonder water.
Op het Sint-Katelijneplein vinden we nog een kerstmarkt terug. Hoewel de markt er redelijk gezellig is ingericht, is het vooral een speciale carrousel die alle ogen naar zich toetrekt. Op het Sint-Katelijneplein vind je overigens ook de Sint-Katelijnekerk, waar we eventjes naar binnen gaan. De kerk werd herbouwd in de 19e eeuw in uiteenlopende stijlen.
Op de Vismet, net naast de Sint-Katelijnekerk vinden we de echte kerstmarkt van Brussel terug. De kerstmarkt is met 2 lange lanen rechtdoor ingericht, met op de kop een reuzenrad. Zoals het een typische kerstmarkt beaamt kan je ook hier weer terecht voor een hapje en een drankje. Van de klassieke glühwein kraampjes tot cava en champagne bars. Je vindt hier van alles! Er is een kraampje met stoemp from Brussels en ook een kraam waar je kerstbal kan vissen in plaats van eendjes. In het midden vinden we nog een klassiek carrousel en enkele ballonnen die dienst doen als overdekt terras. De Vismet is alvast heel gezellig ingericht en dat kunnen we ook zeggen van het Brouckèreplein. Op dit plein vinden we een schaatspiste.
De kerstmarkt is een gezellige plaats om te vertoeven. Geniet van een warme Glühwein of bestel iets lekkers om te eten. Ook is dit de ideale plek om souvenirs te kopen.
Hannelore
Hard Rock Cafe Brussel
Na onze aangename kennismaking afgelopen zomer met Hard Rock Cafe in Barcelona, besluiten we vandaag het Hard Rock Cafe in Brussel uit te testen. Het restaurant zit hier in een klassiek ingericht rijhuis en is dus wat kleiner dan het restaurant in Barcelona. Wel zijn er 3 verdiepingen, maar het lijkt me toch moeilijk om hier met grote groepen te komen eten. Wij bestelden als voorgerecht spicy shrimps (scampi’s) en als hoofdgerecht bestelde Gregory een lekkere burger terwijl Hannelore haar honger stilde met een heerlijk stuk zalm. Tijdens het wachten kan je je vergapen aan allerlei attributen die gebruikt geweest zijn door enkele bekende artiesten en groepen.
Videomapping op de Grote Markt
Bij het verlaten van het Hard Rock Cafe werd het al bijna donker. Dat betekent dus dat de videomapping show op de Grote Markt bijna gaat beginnen. Als eerste schieten de lichtjes in de kerstboom aan, wat al direct zorgt voor heel wat gezelligheid. Een paar minuten later wordt het nog gezelliger wanneer er sfeervolle muziek begint te spelen en er zich op de muren van de prachtige gebouwen op de Grote Markt licht begint te dansen op de muziek. Het is allemaal heel creatief aangepakt en eigenlijk kan iedereen er naar kijken want het is zonder tekst of verhaal gecreëerd. De show is kort maar wel prachtig om te zien.
Spirit of the North
De laatste stop voor vandaag en tevens ook de stop met de meeste kerstmagie. Spirit of the North is een indoor kerstdorp met een 360° beleving. Er hangen heel veel lichtjes, er zijn notenkrakers en je kan er een bezoekje brengen aan Santa’s House. Daarnaast vinden we er ook een VR-beleving die je meeneemt op de slee van de kerstman. Buiten kunnen we dan weer genieten van enkele prachtige lichtsculpturen. Het is een prachtig einde van een leuke dag in Brussel!
We keren terug naar Brussel-Centraal en nemen de trein terug naar huis. Ons dagje Brussel was heel erg leuk en interessant. Gregory had altijd al een beetje zijn vooroordelen over Brussel, maar na dit dagje is hij toch ergens verkocht aan de prachtige binnenstad van Brussel. De volgende jaren kan je dus gerust nog eens verslag verwachten van een dagje Brussel!