Harry Potter: The Exhibition, een betoverende tentoonstelling

Tijdens een dagbezoek aan Valencia kwamen we reclame tegen van een Harry Potter tentoonstelling in deze stad. Aangezien we uitgebreid de tijd kregen in deze Spaanse stad, besloten we een bezoekje te brengen aan Harry Potter: The Exhibition. 

De tentoonstelling vindt plaats in een futuristisch gebouw, Museo de las Ciencias Príncipe Felipe genaamd. Harry Potter: The Exhibition is een wereldberoemde tentoonstelling die zijn bezoekers meeneemt achter de schermen van de Harry Potter-films. Zo kwam de tentoonstelling al in Amsterdam, New York en Madrid terecht. 

Als grote Harry Potter fan is deze tentoonstelling een geweldige kans om enkele zaken uit de films in het “echt” te bewonderen.

Gregory

De Sorteerhoed

Wanneer je tickets koopt, worden je tickets gelinkt aan een tijdvak. Zo worden bezoekers onderverdeeld in groepjes. We starten de tentoonstelling bij de Sorteerhoed, die blijkbaar maar 1 afdeling kent: Griffoendor. Uiteraard waren de kinderen in de groep blij met de afdeling die ze kregen. Vervolgens komen we terecht in de volgende kamer, die uitgerust is met schermen. Daar kregen we een kort filmpje met een overzicht van alle films. Het filmpje sluit af met een rookeffect en het geluid van een locomotief. In de volgende ruimte vinden we de Zweinstein Express die ons zogezegd naar Zweinstein brengt. 

Griffoendor

Via het schilderij van de Dikke Dame komen we terecht in Griffoendor. Hier vinden we allerlei gedragen kostuums uit de films terug. Kleren van Ginny Wemel, Marcel Lubbermans en Hermelien Griffel zijn hier een voorbeeld van. Ook de toverstokken van enkele hoofdpersonages zijn hier te vinden. Het gouden ei uit de vierde film (Harry Potter en de Vuurbeker) krijgen we even later ook te zien. Tot slot krijgen we ook enkele kostuums en attributen van Harry Potter zelf te zien. De tentoonstelling is gehuld in het duister, waardoor het heel goed de (soms) duistere magische sfeer van de films weergeeft.

  • Op deze tentoonstelling kun je heel kostuums bewonderen.

Professors uit Zweinstein

Verderop komen we bij de attributen van enkele professoren zoals Sybilla Zwamdrift. De professor in waarzeggerij gebruikte in de films kopjes om de toekomst te voorspellen en natuurlijk ook een glazen bol. Eveneens de toverstok van het afdelingshoofd van Zwadderich, Severus Sneep, ligt hier tentoongesteld. Daarnaast kan je hier ook zijn zwarte kostuum terugvinden, net zoals het kostuum van Hildebrand Slakhoorn. Beide heren gaven in de films les over toverdranken en dat wordt hier ook prima weergegeven. Uiteraard komen we nog andere kostuums tegen zoals de kostuums van Gladianus Smalhart, Alastor “Dwaaloog” Dolleman en Dorothea Omber. Ook het strafwerk dat Harry Potter moest schrijven van professor Omber de vijfde film is aanwezig in deze ruimte. Er zijn op deze tentoonstelling ook enkele doe-activiteiten, zo kan je een Mandragora uit zijn pot trekken. De schreeuwerige planten staan natuurlijk bij de kostuums en attributen van de professor voor kruidenkunde, Pomona Stronk. 

  • De glazen bol van professor Sybilla Zwamdrift.

Zwerkbal

Een andere doe-activiteit staat in het teken van Zwerkbal. Daar kunnen we de Slurk, de bal uit het spel, in 1 van de 3 ringen gooien. Hier vinden we ook enkele kostuums terug, die gebruikt werden bij de scènes in het Zwerkbal. Uiteraard staan er ook enkele bezems en bekers.

  • Deze kostuums werden gebruikt tijdens Zwerkbal.

Mythische wezens en Hagrid

De volgende kamer is heel erg donker, maar toont ons de scènes rond Scheurbek, de hippogrief waarmee Harry Potter rond vloog. Zo zien we de kostuums uit de derde film (Harry Potter en de gevangene van Azkaban) van Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel. Verderop vinden we dan een volledige hoek gewijd aan Hagrid. In de films is hij een goede vriend van de 3 helden en ook hier is hij duidelijk niet vergeten. Men heeft zijn gezellig huisje voor een stuk nagebouwd want we zien op zijn tafeltje een drakenei liggen. Verderop lopen we nog een draak en een reuzenspin tegen het lijf. Ook de engel des doods kunnen we hier bezichtigen. We vinden hier ook de tand waarmee Harry het dagboek in de geheime kamer doorboorde.

  • Deze 3 kostuums ken je waarschijnlijk uit de derde film!

Harry Potter en de Steen der Wijzen

Er is heel veel aandacht voor de allereerste film. Zo kunnen we hier het kostuum van Harry bezichtigen dat hij droeg bij de familie Duffeling. Het kostuum van Quirinus Krinkel, de leraar waar Voldemort zich in verscholen had is ook te bezichtigen. Ook een schaakstuk en een vliegende sleutel uit deze film worden hier tentoongesteld. Als laatste krijgen we ook de Steen der Wijzen zelf te zien. 

  • De vliegende sleutels uit de eerste film.

Voldemort en de dooddoeners

De slechterik uit de films krijgt ook zijn plaatsje op deze tentoonstelling. Verschillende kostuums van Voldemort staan hier uitgestald. Het Zwadderich kostuum van Marten Vilijn, de jongere versie van Voldemort staat hier en ook een ander kostuum van Voldemort valt hier te bezichtigen. De kleren uit de gevangenis van Azkaban kregen hier ook een plek, net zoals de toverstokken van enkele dooddoeners. 

  • Het kostuum van Voldemort.

Hoewel ik geen fan ben van Harry Potter en eigenlijk ook nauwelijks iets van de films heb gezien, heb ik toch kunnen genieten van deze speciale tentoonstelling. Je voelt als het ware de magie tot leven komen!

Hannelore

De tentoonstelling eindigt met allerlei zaken die we nog niet waren tegengekomen. Zo zien we nog toverstokken van Albus Perkamentus, Newt Scamander (Fantastic Beasts) en andere tovenaars. Ook de feniks van Perkamentus is te zien, net zoals Dobby de huiself. De tentoonstelling eindigt met een replica van de vliegende auto uit Harry Potter en de Geheime Kamer. Zo lopen we voldaan uit deze prachtige tentoonstelling. Heel erg leuk om al deze Harry Potter attributen en kostuums eens in het echt te mogen aanschouwen. Verschillende decors waren leuk nagemaakt. De filmserie mag dan misschien al enkele jaren afgelopen zijn, de serie blijft populair!

  • Wederom enkele toverstokken.

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *