In september 2022 trokken Hannelore en Gregory naar de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Ze bezoeken er een flying simulator, de dierentuin en trekken nog eens door de stad. Misschien is er zelfs tijd over voor een boottochtje op de Amsterdamse grachten.
In 2017 trokken we al eens naar Amsterdam. Toen werd er voornamelijk geshopt, al bezochten we dan ook Madame Tussaud en de Amsterdam Dungeon. Beide zaken vielen erg in de smaak en zouden gerust nog eens bezocht kunnen worden. Helaas hebben we maar 1 dag en geven we voorrang aan andere zaken die we in 2017 niet bezocht hebben.
This is Holland
We overnachten in Den Dolder, een klein dorpje op een klein uur rijden van Amsterdam. We nemen de trein en via Utrecht komen we terecht in Amsterdam Centraal. We starten ons dagje Amsterdam met This is Holland, een flying theatre. This is Holland ligt achter het centraal station, maar om daar te komen moeten we een gratis overzetboot nemen. Deze zijn enkel voor voetgangers en (brom)fietsers. Aan de overkant is het vervolgens nog eventjes wandelen naar This is Holland.
Naast en recht tegenover This is Holland vinden we de A’dam Toren en het Eye Filmmuseum. Beiden zaken laten we vandaag echter links liggen want we melden ons vlug aan bij This is Holland. Gregory heeft op voorhand een tijdslot gereserveerd, waardoor we niet lang hoeven te wachten. Gelukkig start de experience stipt op tijd. This is Holland is zoals eerder gezegd een flying theatre, zoals Voletarium in Europa-Park. Uiteraard vlieg je in deze simulator niet over Europa, maar wel over Nederland. Net zoals in Europa-Park wordt de hele ervaring aangescherpt met geuren, wind en water. We passeren allerlei bekende plaatsen, zoals de molens van Kinderdijk en natuurlijk Amsterdam. De volledige ervaring duurt een goed uur, al komt dat voornamelijk door de voorshows. De geschiedenis van Nederland wordt uitgelegd en welke steden daarin een belangrijke rol spelen. Laat het duidelijk zijn dat This is Holland zijn geld meer dan waard is.
Als fan van het Voletarium in Europa-Park, moet ik eerlijk zeggen dat This is Holland nog beter is. De rit duurt langer en de bewegingen van de simulator zijn nog beter!
Hannelore
Na de hele goede ervaring in This is Holland besluiten we terug te keren naar het station om daar een hapje te eten. We vinden er een Duits restaurant met lekkere schnitzels en worsten. De porties die we krijgen zijn iets te groot, maar het is wel heel lekker. Vervolgens trekken we met de tram naar onze volgende stop.
Artis Zoo
Artis Zoo, opgericht in 1838 als het Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, is trots op zijn status als de oudste dierentuin van Nederland. Gelegen in Amsterdam, begon Artis als een tuin met een uitgebreide naam, maar al snel werd het bekend als Artis. In zijn vroege dagen had de dierentuin een educatieve missie om natuurlijke en niet-levende elementen aan de welgestelde burgers te presenteren. Daarnaast was er een bescheiden verzameling dieren zoals apen, herten, papegaaien en Surinaamse boskatten. De geschiedenis van Artis gaat terug tot 1838 en het is fascinerend om te zien hoe het park zich heeft ontwikkeld. In het begin waren er slechts enkele exotische dieren, waaronder een hyena en een Indische olifant, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een diverse dierentuin met een breed scala aan diersoorten.
Een bezoek aan Artis begint met een betoverend stadspark dat je begroet zodra je binnenkomt via de ingang aan de Plantage Kerklaan. De eerste bewoners die je tegenkomt zijn de algazel, gehuisvest in een klassiek ingericht en goed onderhouden verblijf. Vervolgens betreden we een vogelkooi met verschillende soorten vogels, gevolgd door een gebouw met reptielen, waaronder schildpadden, krokodillen en kameleons. Artis herbergt niet alleen kleinere dieren, maar ook indrukwekkende grote dieren, waaronder leeuwen, olifanten en apen. Een hoogtepunt is de ontmoeting met twee imposante leeuwen die rustig voor het raam zitten, waarbij hun koninklijke houding niet te missen is.
We wandelen verder en komen langs een prachtig olifantenverblijf. Het pad langs dit gigantische verblijf brengt ons naar het water van een vaart, net naast het park. In de verte zien we overigens ook al de volgende dieren lopen. Artis Zoo heeft namelijk ook zebra’s en giraffen. Langs het water is er ook een restaurant te vinden, waar je met uitzicht op de dieren, kunt genieten van een heerlijke maaltijd.Artis herbergt ook diverse andere dieren, waaronder gieren, pinguïns, roze flamingo’s, witte wolven en verschillende vogelsoorten. De vlindertuin mag dan weer gerekend worden bij 1 van de toppers in deze dierentuin! De diertjes fladderen er lustig op los in een prachtig groene omgeving.
Naast de dieren is Artis ook een plek van historische betekenis, met veel gebouwen die zijn aangewezen als rijksmonumenten, waaronder de ingang van het park. Hoewel Artis niet zo uitgestrekt is als sommige andere dierentuinen, heeft het goed gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte. De ruime dierverblijven dragen bij aan de algehele positieve ervaring, hoewel er nog ruimte is voor verbetering aan de omheiningen. Daar zou er nog meer mogen gekozen worden voor natuurlijke materialen. Al met al is een bezoek aan Artis Zoo in Amsterdam een aanrader voor liefhebbers van natuur, geschiedenis en dieren.
Rondvaart op de Amsterdamse grachten
Ons dagje Amsterdam zit er nog niet op, want we besluiten nog een rondvaart te maken. We kiezen willekeurig 1 van de vele rederijen uit en stappen even later aan boord van een bootje van Rederij P. Kooij. Aan boord zitten we gelukkig droog, want het begint net te regenen en we kunnen er iets drinken terwijl we uitzicht hebben op de stad. We passeren langs heel wat prachtige gevels in die typische Nederlandse stijl. Er zijn huizen met een normale breedte, maar we passeren ook aan een huisje met een wel hele smalle breedte, waar net 1 persoon kan doorwandelen. De vaartocht brengt ons ook langs Amsterdam Centraal, waar we onze dag begonnen zijn. Het is wel speciaal om met dat kleine bootje langs de grotere overzetboten te varen. Van hier uit heb je ook een mooi zicht op de grote gebouwen uit de stad. Wat verderop varen we terug een gracht binnen en vaart de tocht op zijn einde. De rondvaart duurde uiteindelijk 1 uur en was een leuke manier om de stad te verkennen.
Een dagje Amsterdam is niet compleet zonder een vaartocht op de Amsterdamse grachten.
Gregory
We besluiten onze dag af te ronden en wandelen terug naar het treinstation. Ons dagje Amsterdam zit erop en we hebben ervan genoten. Wederom hebben we niet de volledige stad kunnen verkennen, maar er zijn weer een paar zaken van het to-do lijstje geschrapt. De volgende keer moeten we toch echt eens naar Het Huis van Anne Frank of het Koninklijk Paleis. We komen dus zeker nog eens terug!
Leave a reply