Trier, de oudste stad van Duitsland

Nadat we gisteren Eifelpark bezochten en we s’avonds naar ons hotel in Mülheim an der Mosel reden, trekken we vandaag naar de oudste stad van Duitsland. Vandaag bezoeken we namelijk Trier, een stad die langs de rivier de Moezel ligt. Wat opzoekingswerk op Google leert ons dat deze stad heel erg veel bezienswaardigheden heeft. Tijd dus voor een wandeling! 

We parkeren in de buurt van de Saint-Martin Kerk waar we voor de rest van de dag onze wagen kunnen laten staan. Vanaf hier is het zo’n 10 minuten wandelen naar het centrum van Trier. Het centrum van Trier kan je vanaf deze kant redelijk goed herkennen, want de Porta Nigra is de toegangspoort. 

  • De Saint-Martinkerk in Trier.

Porta Nigra en de Römer Express

De eerste echte bezienswaardigheid die we kunnen spotten is dus de Porta Nigra. Deze oude stadspoort werd in de 2de eeuw gebouwd en stamt dus uit de Romeinse tijd. De poort bestaat uit zandsteenblokken die door verwering in de middeleeuwen zwart kleurden. Porta Nigra is Latijn voor ‘Zwarte Poort’, een naam die de poort kreeg in de middeleeuwen. Wanneer we onder de poort doorwandelen komen we uit bij het infopunt van de stad. Vanaf hier kan je ook meerijden met een toeristisch treintje door de stad. We besluiten om hiermee eerst te beginnen, dan kunnen we eventueel onze wandeling nog wat aanpassen naargelang onze interesse. De rit duurde iets meer dan een half uur en je krijgt een mooi beeld van de stad. 

  • De Porta Nigra, een indrukwekkende poort naar het centrum van Trier.

Hauptmarkt

Het treintje brengt ons mooi terug naar de Porta Nigra, vanwaar we verder wandelen naar de Hauptmarkt of Grote Markt van Trier. De markt is omringd door huizen in typisch Duitse stijl, ook wel vakwerk genoemd. Op de markt vinden we ook de Petrusbrunnen, een fontein met op de top de patroonheilige van de stad, namelijk Petrus. Hier zie je ook de Steipe, een gebouw waar men zo’n 50 jaar aan heeft gewerkt. In 1483 was het gebouw eindelijk klaar en vind je de witte gevel terug op de Hauptmarkt. Ook zie je vanaf hier de Sint-Gangolfkerk. 

  • De Hauptmarkt van Trier!

De Hauptmarkt is een prachtige plek dankzij de mooie huizen. Het plein is sfeervol en er heerst hier een gezellige drukte.

Hannelore

Dom St. Peter

Onze volgende stop is de Dom van Trier. Dit is de oudste bisschopskerk van Duitsland. Een gebouw met veel geschiedenis dus! De Kathedraal zijn kern werd gebouwd vanaf het jaar 326 door de Romeinse keizer Constantijn de Grote, dat is hetzelfde bouwjaar van de Oude Sint-Pietersbasiliek in Rome. Halverwege de 4e eeuw werd het noordoostelijke deel van de kerk afgebroken en kwam er een vierkant gebouw met een vieringtoren van 45 meter. Twee eeuwen later, in de 6e eeuw dus, werd de kerk terug in zijn ere hersteld. In het jaar 882 werden tijdens Pasen de kerken van het Domcomplex in brand gestoken door Noormannen (vikingen). Tijdens het bewind van Bisschop Egbert, jaren 977 – 993, werd de Dom opnieuw gerestaureerd maar wel niet voltooid. Aartsbisschop Poppo van Babenberg voltooide echter wel de renovatiewerken tijdens zijn legislatuur in de jaren 1016 – 1047. In de 16e eeuw besloot men de Zuidwestelijke toren te verhogen, zodat deze toren hoger dan de Sint-Gangolfkerk zou blijven. De Kathedraal heeft dus best wel wat meegemaakt en nu we er hier zo voor staan, kunnen we moeilijk ontkennen dat het een impressionant gebouw is. 

Uiteraard nemen we ook een kijkje binnen, wat gelukkig gratis is. Het interieur van deze prachtige Kathedraal bestaat uit Romaanse beuken met gotische gewelven. Binnenin ontdekken we een gigantische hal en zien we de typische zaken die je in een kerk of een kathedraal kan vinden. Denk maar aan een orgel, een altaar of een preekstoel. 

  • We bezoeken de Dom van Trier.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Ten zuiden van de dom staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Samen met de Elisabethkerk in Marburg, is dit de oudste gotische kerk van Duitsland. De bouw werd gestart rond 1230 en werd afgerond rond 1260, men heeft dus een goede 30 jaar aan deze kerk gewerkt. Via het westportaal gaan we eventjes binnen kijken in de kerk. Er is namelijk ook nog een oostelijke en een noordelijke ingang. Het interieur is minder spectaculair dan de dom, al merk je wel dat deze kerk een stuk moderner is. Wel kunnen we weer genieten van prachtig gebrandschilderd glas in deze kerk, dat net zoals in veel kerken speelt met het zonlicht. 

  • De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Trier.

Basilica van Constantijn en Kurfürstliches Palais

De Romeinse Basiliek van Constantijn komen we wat verderop tegen. Dit gebouw werd gebouwd in de 4de eeuw tijdens de regeerperiode van keizer Constantijn de Grote. Het gebouw is opgetrokken uit bakstenen en heeft al heel wat verschillende functies gekregen. Zo is het de ontvangstzaal van het keizerlijk paleis geweest en dan later weer een versterkte Frankische burcht. In de 19e eeuw werd het dan weer gebruikt als kerk. Het gebouw werd voor de laatste keer verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Na deze verschrikkelijke oorlog werd het gebouw terug in ere hersteld en is het voorlopig de laatste keer dat de Basiliek beschadigd raakte. 

Wanneer we het hoekje omlopen bij de Basiliek komen we terecht in een prachtige tuin. De tuin behoort bij het Kurfürstliches Palais (het Keurvorstelijke Paleis), wat van de 16e tot en met de 18e eeuw de residentie was van de keurvorsten van het aartsbisschop en keurvorstendom in Trier. Tegenwoordig vinden we hier allerlei overheidsorganen terug. We maken nog een kleine wandeling door de tuin waar we kunnen genieten van de vele bloemen. In deze tuin vind je ook een stuk van de oude stadsmuren terug. Deze werden gebouwd rond het jaar 170 na Christus, een ander voorbeeld van de oude stadsmuur is de Porta Nigra. 

  • Dit gebouw zagen we daarnet ook al.

Kaiserthermen

We wandelen de tuin uit en komen terecht bij enkele ruïnes. Deze ruïnes zijn de resten van de Kaiserthermen, de keizerlijke wellness dus. Vroeger kwamen de mensen hier tot rust in een ontspannend bad of een massage. Ook was er hier plek om te sporten. 

  • Langs de oude stadsmuren wandelen we naar de Kaiserthermen.

De hedendaagse stad

Het historische gedeelte laten we achter ons en we trekken naar de “andere” kant van de stad. Zo vinden we er een leuk kerkje en nemen we een kijkje bij de Moezel. In Trier vind je trouwens ook het geboortehuis van Karl Marx. Het is ingericht als museum, dat over het leven van deze Duitse filosoof gaat, waarop het Marxisme is gebaseerd. Onze wandeling ronden we af op de Hauptmarkt, waar we onze wandeling half en half begonnen zijn. We keren terug naar de auto om naar onze volgende stop te rijden. 

  • We wandelen verder in Trier.

Amfitheater

Net buiten de stad Trier vind je de resten van een Romeins Amfitheater, dat gebouwd is tussen de jaren 160 en 200 na Christus. Op deze plek kon je kijken naar gladiatorengevechten en werden er executies uitgevoerd. Het amfitheater werd ook gebruikt voor jachtpartijen, muziekvoorstellingen en religieuze spelen. Daarnaast was het ook nog eens deel van de stadsmuur en was de oostelijke stadspoort ingewerkt in het amfitheater. Zo liep de toegangsweg dwars door de arena. 

Tijdens een bezoek aan het amfitheater krijg je de kans om de arena zowel van boven als van onder te bezichtigen. Als eerste lopen we de trappen omhoog, waar we even later een prachtig zicht hebben op de arena. Jammer dat de zitplaatsen verwijderd zijn en er nu nog enkel gras te zien is. Vroeger heeft men de tribunes gebouwd tegen de helling van de Petrisberg waardoor het niet nodig was om de gehele constructie kunstmatig te ondersteunen. 

We wandelen ook even in de arena en door de smalle gangen die het amfitheater nog telt. Er zijn hier ook nog resten te vinden van de oostelijke toegangspoort. Ook nemen we een kijkje onder de arena waar we de verstevigen vinden. Gladiatoren en wilde dieren werden vroeger hier geplaatst en met liften naar omhoog gehesen. De Romeinen wisten duidelijk hoe ze een wedstrijd moesten starten. 

  • Als laatse bezochten we het Amfitheater van Trier.

Het amfitheater in Trier is een van de meest interessante plaatsen waar ik ooit ben geweest. De arena draagt een rijke geschiedenis met zich mee, waar het niet alleen diende als het toneel voor bloedige gevechten, maar ook als een plek van ontspanning en bescherming.

Gregory

Het bezoek aan het amfitheater ronden we na een klein uurtje af en we besluiten terug te keren naar ons hotel. Trier heeft ons aangenaam verrast en heeft ons vandaag doen terugkeren in de tijd. Er zijn heel veel zaken te zien van de oude Romeinse tijd en Trier ligt relatief dicht tegen de Belgische grens. Ben je dus geïnteresseerd in geschiedenis dan is een citytrip naar Trier zeker aan te raden! 

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *