Fietsen door Sukhothai

We blijven de geschiedenis induiken van Thailand. Gisteren bezochten we nog Ayutthaya, dat van het jaar 1351 tot het jaar 1767 de hoofdstad was van Siam (de voorloper van Bangkok). Vandaag bezoeken we Sukhothai, ook een oude hoofdstad van een voorloper van Thailand. Het koninkrijk Sukhothai bestond van het jaar 1238 tot en met het jaar 1438. In het jaar 1376 nam koning Ramathibodi I het land van Sukhothai in. Dit was de uiteindelijke vorming van het land Siam. 

Ondertussen zijn we het vroeg opstaan al gewoon, want de gids vertrekt graag vroeg. Zo zitten we stipt om 7h alweer in de bus en vertrekken we naar het historisch park van Sukhothai. Dit was de eerste hoofdstad van het land en blijkbaar kan je er nog heel wat prachtige ruïnes spotten. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, dus het belooft de moeite te zijn.  

Historisch park Sukhothai

Blijkbaar gaan we vandaag met de fiets door het historisch park fietsen. Dit vonden we alvast een uitstekend idee, zeker na de nogal flauwe dag gisteren. Als je de bekendste bezienswaardigheden als gids overslaat, kan het weleens zijn dat de groep begint te klagen. Bij aankomst regelt de gids gauw enkele fietsen en een kwartiertje later fietsen we door het historisch park. 

De eerste stop is de Wat Mahathat en dat was de tempel van het grote relikwie. De tempel werd gebouwd naar het concept van Mandala, dat is een oud hindoeïstisch symbool dat het universum vertegenwoordigt. De tempel werd in de 13de eeuw gebouwd door de eerste koning van het koninkrijk Sukhothai. Toen was het nog een kleine tempel, maar het werd met de jaren vergroot en gerenoveerd. Er zijn in dit complex heel wat Boeddhabeelden te vinden waaronder een 12 meter staande Boeddha. We maken een korte wandeling langs de vele ruïnes. 

We fietsen verder naar Wat Si Sawai. Dat is 1 van de oudste tempels in Sukhothai want hij zou gebouwd zijn begin de 13de eeuw. De tempel is gebouwd geweest door het hindoeïsme in de tijd van het Khmer-rijk en was toegewijd aan Shiva, een Hindoe-god. In de 20ste eeuw ontdekte Rama VI (toen nog geen koning) het beeld en werd het omgebouwd tot Boeddhistische tempel. Het meest opvallende kenmerk van deze tempel zijn 3 prangs (of torens) in Khmer-stijl. 

Sukhothai heeft nog tempels en dit keer is het de beurt aan de Wat Traphang Ngoen. Dit was een kleinere tempel die gebouwd is in de 14de eeuw. Zijn naam betekent “Zilvermeer Tempel”. Ook hier spotten we weer 2 Boeddha’s waaronder een wandelende Boeddha in Sukhothai-stijl. 

Wat Sa Si is de volgende tempel die we gaan bezichtigen. De tempel ligt omgeven door water, dus bereiken we hem met een houten brug. Deze tempel werd gebouwd eind 14de eeuw en heeft net zoals de vorige tempel een wandelende Boeddha. 

De laatste stop is het King Ramkhamhaeng Monument. Het is een monument dat opgedragen is aan Koning Rama de Stoute, want hij zou 1 van de belangrijkste figuren geweest zijn in het oude Sukhothai-koninkrijk. Zo zou hij een nieuw schrijfsysteem ontwikkeld hebben en (voor een groot deel) het huidige Thaise alfabet. Deze koning gebruikte ook nauwelijks geweld maar werkte met diplomatie. Zo breidde hij zijn koninkrijk verder uit door met een deel van de buurlanden allianties te sluiten. Deze vreedzame periode zorgde voor een snelle culturele en politieke groei. Helaas, na de dood van deze koning ging het ook weer heel snel bergafwaarts met Sukhothai. 

  • Welkom in het historische park van Sukhotai.

Gisteren bezochten we ook een archeologisch park met ruïnes, maar als ik mag kiezen, zou ik de voorkeur geven aan Sukhothai. Het park is mooier aangelegd, en de ruïnes zijn op diverse plekken veel gevarieerder.

Gregory

De fietstocht is afgelopen en we kunnen eventjes uitrusten aan de bar van het fietsenverhuur. Er zijn enkele lekkere cocktails en vruchtensappen te verkrijgen. Ideaal in dit warme weer! Een klein half uurtje later zitten we alweer in de bus richting Chiang Rai.

Deze keer krijgen we een lunch in een restaurant dat Kang Sak heet. Volgens het naambord is het een Beer Garden maar dat blijkt niet echt te kloppen. De 2 Thaise bieren (Chang en Singha) die we al de volledige reis overal hebben kunnen vinden, kunnen ze aanbieden maar daar blijft het ook bij. Wel hebben we een prachtig zicht op de Yom-rivier. Uiteraard krijgen we rijst met kip voorgeschoteld. 

Phayao meer

Onderweg naar Chiang Rai stoppen we niet alleen bij tankstations en 7-Elevens maar ook bij een meer. Het meer op zich is een leuke stop maar niet zo bijzonder, gelukkig zijn we net op tijd voor de zonsondergang. Het Phayao meer zorgt zo samen met de zon voor een prachtig moment tijdens onze reis. 

De zonsondergang bij het Phayao meer, was een prachtige afsluiter van deze dag!

Hannelore
  • We genieten van de zonsondergang aan het Phayaomeer.

Anderhalf uur later komen we aan bij het Laluna Hotel & Resort in Chiang Rai. In tegenstelling tot gisteren worden we hier wel vriendelijk onthaald. Het hotel heeft wat weg van een vakantiepark doordat de kamers, lodges zijn. De lodges zijn te bereiken na een korte wandeling door een leuk parkje met veel groen. We zoeken in Chiang Rai iets om te eten, aangezien het hotel zijn restaurant gesloten is door renovatie. Uiteindelijk eten we wat kip in een emmer van Five Star, wat zo’n beetje de Thaise KFC is. De kip was alvast heel lekker, zeker na zo’n lange dag! Morgen trekken we naar het drielandenpunt, waar de grenzen van Thailand, Myanmar en Laos samenkomen.