Onze eerste nacht in Chiang Mai zijn we goed doorgekomen want we hebben heerlijk geslapen. Vandaag trekken we naar enkele lokale handelaren om te kijken hoe zij hun producten maken. In de middag hebben we vrij en dan trekken we de stad in om enkele tempels te bezoeken en te ontdekken waarom deze stad, de Roos van het Noorden wordt genoemd.
Het ontbijt vindt plaats in een ander gebouw van het hotel, daar waar de suites zich bevinden. Het ontbijt is lekker maar veel te druk. Je merkt dat het personeel de grote opkomst niet aankan en het buffet blijft dan ook op veel plaatsen regelmatig leeg. Gelukkig is de kwaliteit wel in orde en kunnen we toch deels genieten van het ontbijt.
Lokale bedrijven
We springen opnieuw de bus in en rijden naar enkele lokale bedrijven. De eerste stop is een houtbewerkingsbedrijf dat tuinmeubels en houten kunstwerken maakt. De firma gebruikt het hout van teakbomen dat vervolgens met de hand wordt gemaakt. We nemen even een kijkje in de toonzaal.
Zo heeft niemand minder dan prinses Diana de volgende zaak bezocht. In het Umbrella Making Centre maken ze paraplu’s maar dan met de hand. De paraplu’s zijn gemaakt uit katoen en worden ook nog eens met de hand geschilderd. We kunnen een kijkje nemen hoe de mensen deze paraplu’s maken en schilderen. Wie wil kan hier ook zijn gsm-hoesje, pet of andere zaken laten schilderen. Zo heeft Hannelore haar gsm-hoesje hier laten schilderen. Er staan nu bloemetjes en een olifantje op. In de winkel kan je overigens nog wat souvenirs en natuurlijk paraplu’s en parasols kopen.
Wat een leuk idee om lokale mensen je spullen te laten beschilderen. Het eindresultaat is alvast prachtig!
Hannelore
De volgende stop is een juwelier met edelstenen die in Thailand zijn opgegraven. We krijgen een kort filmpje te zien over de werking van het bedrijf. Ook nemen we een kijkje bij enkele werklieden die bezig zijn edelstenen op te kuisen. Uiteraard loop je daarna een grote winkel in met een immens aanbod aan juwelen en andere zaken.
De laatste stop is een kleerwinkel waar men op ambachtelijke wijze kleren maakt uit zijde. Met ouderwetse weeftoestellen maken ze hier nog kleren en sjaals op ouderwetse wijze. Achteraf kom je terecht in de winkel waar je de kleren kan kopen.
Vervolgens rijden we naar de lunchplaats waar we wederom op een mooie locatie enkele terecht komen en we enkele Thaise gerechten kunnen proeven. Nadien keren we terug naar het hotel waar we ons even verfrissen om daarna de stad, Chiang Mai te gaan verkennen.
Roos van het noorden
Met de tuktuk vertrekken we vanaf het hotel naar het historisch centrum van de stad. De erg vriendelijke chauffeur dropt ons af aan de oude stadsmuur waar we onze wandeling beginnen. Al na eventjes wandelen spotten we de eerste tempel die in een volledig gouden kleurtje steekt. De Wat Phan On is misschien een kleinere tempel maar is daarom niet minder mooi. Ook de binnenkant is prachtig met uiteraard een Boeddha centraal in de tempel.
Even verderop vinden we de volgende tempel en dat is Wat Phantao. Deze tempel is gemaakt uit Teakhout en heeft daardoor een robuustere uitstraling. Wel komt door het donkere hout de gouden Boeddha beter tot zijn recht.
In het centrum van Chiang Mai ligt het vol met tempels, want enkele honderden meters verderop stuiten we op alweer een tempel. Dit keer is de Wat Chai Phra Kiat aan de beurt, wederom een kleinere tempel dan de vorige die we bezochten.
We nemen even de tijd voor een kleine pauze en gaan daarna verder naar de volgende tempel. Dit keer bezoeken we het tempelcomplex van Wat Chedi Luang. De tempel is een oude ruïne die in de 14e/15e eeuw werd gebouwd en voor een groot deel is verwoest door een aardbeving in de 16e eeuw. Op het einde van de 20e eeuw werden er pas echt grote inspanningen gedaan om de tempel weer te herstellen. Dat komt doordat deze tempel heel belangrijk is voor de lokale bevolking. De Smaragdgroene Boeddha zou hier namelijk ooit gelegen hebben. Tot op heden zijn de werken nog steeds niet afgerond, maar het complex zelf is prachtig. We vinden hier ook een paar kleinere tempels met telkens een bescheiden Boeddha. Ook vinden we hier een liggende Boeddha, wat voor ons de eerste Liggende Boeddha is, die we spotten in Thailand. Hopelijk komt dit complex ooit nog eens terug in zijn originele staat want het is hier prachtig.
Binnen de oude stadsmuren is het duidelijk waarom deze stad “De roos van het Noorden” wordt genoemd! In iedere straat vind je wel een mooie tempel en de drukte valt er heel goed mee.
Gregory
Onze wandeling maken we verder af en we komen terecht op een groot plein. Daar vinden we Three Kings Monument, dat, zoals de naam al doet vermoeden, een monument is gericht aan 3 koningen. Het beeld toont Koning Mangrai (koning van het Lanna-koninkrijk), Koning Ram Khamhaeng (koning van het Sukhothai-koninkrijk) en Koning Ngam Muang (koning van het Phayao koninkrijk). Deze 3 koningen zijn de oprichters van Chiang Mai en kregen in 1984 hun eigen monument. De koningen waren heel goede vrienden van elkaar en deels door hun vriendschap werd Thailand gevormd. Vroeger werd Thailand regelmatig aangevallen door andere Aziatische landen, tot op een dag deze 3 koningen samen een alliantie vormden tegen hun vijanden.
De zon begint er stilletjes aan de brui aan te geven en de avond begint te vallen. Het zorgt voor een prachtige combinatie met de vele kleurrijke tempels. Zo brengen we nog een bezoekje aan de Wat Inthakhin Sadue Muang. Net zoals de Wat Phan Tao is deze tempel gemaakt uit teakhout. Een groot voordeel van deze kleinere en minder bekende tempels is dat we de tempels bijna altijd voor ons alleen hebben.
Onderweg terug naar ons hotel, komen we nog een andere kleine tempel tegen. De Wat Lam Chang ligt verscholen tussen de huizen. Aangezien de deuren gesloten zijn, besluiten we niet binnen te kijken. Met de tuktuk keren we uiteindelijk terug naar het hotel. We houden het voor bekeken en kunnen alweer een dag afstrepen op deze prachtige reis. Wel begrijpen we nu waarom Chiang Mai, de Roos van het Noorden wordt genoemd, want het is hier prachtig!