Lies bezocht Nausicaá reeds in 2018, maar raadde het toch aan bij Gregory, Hannelore en Dimitri als het mooiste aquarium dat ze reeds had bezocht. Er is zoveel te zien dat je hier gerust meerdere uren kan spenderen. Zo vertrokken we met ons 4 op een rustige weekenddag begin 2022 naar de kust van Boulogne-sur-Mer in Frankrijk.
Na een rit van nog geen 2 uur zien we de zee aan de horizon opduiken. We zien het strand van Boulogne-sur-Mer en weten dat we in de buurt zijn van Nausicaá Centre National de la Mer, het grootste aquarium van Europa. We zoeken parking en gaan met onze tickets het aquarium binnen. Bij het binnenkomen kan je kiezen uit 3 routes, namelijk “Des rivages et des hommes” (van kusten en mensen), “Voyage en haute mer” (op reis in volle zee) en “Dans l’oeil du climat” (in het oog van de klimaatorkaan). We kiezen om de eerste gang links mee te volgen en komen bij “Voyage en haute mer” uit.
Op reis in volle zee
Bij het binnenkomen krijgen we meteen enkele weetjes te zien over de kracht van de oceaan. De teksten staan zowel in het Frans als in het Engels. We vervolgen de route en we zien enkele kwallen, die met veel plezier rond dobberen in het water. Het pad brengt ons naar een tunnel waar haaien en verschillende soorten vissen kunnen bewonderen. Hier krijgen we ook een eerste blik op de grote roggen die in het gigantische bassin rondzwemmen. Dit bassin is het grootste aquarium van Europa en is gebaseerd op het eiland Malpelo, ter hoogte van Colombia. In dit grote aquarium kan je op bepaalde tijdstippen zien hoe ze de grote mantaroggen voederen. Terwijl we het schouwspel van de mantarog en haaien die voorbij zwemmen aanschouwen, kwam er ook even een gespikkelde waaierstaartpijlstaartrog voorbij. Wanneer je de onderkant van deze rog ziet, lijkt het alsof deze naar je glimlacht. Voor een gigantisch raam vinden we een tribune waar je even kan rusten en genieten van het onderwater leven. Het bekijken van al dat leven in het grote bassin doet iets met een mens. Je komt er van tot rust!
Na enige tijd gaan we verder. We moeten eerst even naar boven want daar zien we wat er zich boven het grote bassin bevindt. We zien enkele constructies, die het onderhoud van het aquarium mogelijk maken. Ook tonen ze hier hoe dik het glas van dit aquarium is en dat is 38 cm. Die dikte is nodig, want in dit aquarium zit er 10 miljoen liter water. Wanneer je door het glas naar de vissen kijkt, valt het totaal niet op hoe dik het glas wel is. Dit reuzegrote aquarium is 60 meter lang en 35 meter breed, waardoor er maar liefst 4 Olympische zwembaden inpassen. Op weg naar het volgende onderdeel zien we foto’s van hoe ze met man en macht dit grote aquarium tot stand hebben gebracht.
Van kusten en mensen
We gaan naar het volgende onderdeel “Des rivages et des hommes”. We beslissen om een deel van de route even over te slaan om de training van de zeeleeuwen mee te maken. Tijdens deze training worden de zeeleeuwen zowel mentaal als fysiek uitgedaagd. Zo blijven ze fit en gaan ze zich niet vervelen. Er worden tijdens deze training niet zo veel speciale kunstjes uitgevoerd want met focust op het educatieve aspect. Terwijl we enkele zaken bijleren over deze prachtige dieren kunnen we ook genieten van de vele vlotte bewegingen onder en zelfs boven water! Vooral het springen blijft spectaculair.
Na de zeeleeuwen training is het lunchtijd. We gaan naar de cafetaria die zich in Nausicaá bevindt. Deze cafetaria heeft een mooi uitzicht op het strand en de zee. We kiezen er elk een lunch die ons wel lekker lijkt en daarna gaan we terug op stap doorheen Nausicaá.
We komen terug bij enkele kwallen uit. Deze keer enkele kleinere varianten. Vervolgens zien we enkele vissen die veel mensen bekend zullen lijken: de clownvis (annemoonvis) en de Picasso doktervis, ook wel beter bekend als Nemo en Dory uit de gelijknamige Disney films. Onderweg komen we langs enkele hagedissen, garnalen en kreeften, zeepaardjes, zeesterren en een overvloed aan verschillende vissoorten. Elk van de aquariums die we passeren is prachtig versierd met een mix van planten, stenen en koralen. Van al dat wandelen en kijken hebben we terug honger gekregen. We stoppen even bij de cafetaria voor een pannenkoek met ijs en slagroom.
De wandeling doorheen Nausicaá is nog niet over. Naast dat er ook nog enkele verschillende soorten vissen te zien zijn, zoals de langhoornkoffervis, komen we ook enkele grote landschildpadden tegen. We zien de zeeleeuwen in hun habitat zwemmen en kunnen ook enkele soorten kikkers en wandelende takken bewonderen. Een leguaan ligt te relaxen op een boomstronk en een kameleon kruipt traag langs een tak naar boven. Er is ook een terrarium voor slangen en een beetje verder komen we bij de krokodillen terecht die rustig genieten van een middagdutje. We zien er nog een gekko en komen nog een klein aquarium met kleine pijlstaartroggen tegen. Veel kleiner dan die dat we eerder in het grote bassin zagen.
In het oog van de klimaatorkaan
We zijn ondertussen aan de laatste route van Nausicaá aangekomen. Deze tijdelijke tentoonstelling gaat over wat de klimaatverandering allemaal teweegbrengt. Zo zie je een huis die over de rand van een klif bengelt door erosie aan de kusten, een natuurfenomeen die meer en meer voorkomt door de klimaatverandering. Je kan er ook enkele Afrikaanse zwartvoetpinguïns zien die deel uitmaken van Nausicaás instandhoudingsprogramma. Door de klimaatverandering moeten deze pinguïns in de natuur telkens verder en verder zwemmen om voedsel te vinden. Je vindt op deze laatste route ook een immersive experience waar je door middel van virtuele beelden leert kennismaken met de veranderingen die momenteel over heel de wereld in de natuur gebeuren.
Zo komen we aan het einde van ons bezoek aan Nausicaá. Een leerrijke ervaring met heel veel verschillende soorten dieren, prachtige aquariums en verschillende “ooh zie daar” en “heb je die al gezien” momenten. De dieren hier bij Nausicaá zien er goed verzorgd uit en zitten in mooie omgevingen. Zeker een bezoekje waard.
Wil je zelf een bezoekje brengen aan dit prachtige aquarium, bekijk dan de info op https://www.nausicaa.fr/nl.