Vandaag trekken Gregory en Hannelore voor de tweede keer naar de Grotten van Han! In 2018 kwamen ze hier al eens langs en bezochten ze de grotten en maakten ze een ritje met de trein doorheen het wildpark. Echter kregen ze de tip om het wildpark eens te voet af te wandelen. Een kleine uitdaging, want het wandelpad is minstens 6 kilometer lang. De route gaat bijna continu op en af en ze starten in het centrum van Han-Sur-Lesse. Hierdoor komt er nog een kilometer bij. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken!
De Grotten (bezoek uit 2018)
Voordat we beginnen aan de wandeling door het wildpark willen we eerst nog even de grotten tonen. De Grotten van Han zijn ontstaan door het karst vormingsproces. Regenwater bevat koolstofdioxide, wat kalksteen oplost en zo de gangen en kamers vormt onder de grond. Door de neerslag van opgeloste mineralen ontstaan stalactieten en stalagmieten. Reken voor dit proces enkele duizenden tot miljoenen jaren en je krijgt een indrukwekkende ondergrondse omgeving zoals de Grotten van Han. In 1856 kocht baron Edouard de Spandl het domein en maakte er de eerste toeristische onderneming van België van. Pas in 1970 werd het wildpark ingericht. Onderstaande foto’s zijn genomen van ons vorige bezoek in 2018.
Het wildpark
Terug naar vandaag, want we vertrekken vanuit het centrum richting het wildpark. Zo wandelen we nog een kilometer verder via het platteland. Na enkele prachtige uitzichten over de Waalse velden komen we aan bij Gare de Boine, waar de wandeling in het wildpark start voor ons. Als eerste passeren we de Schotse Hooglanders en de rendieren. Het wildpark krijgt nu al een 10 op 10, want bij de eerste 2 verblijven is zowat alles gemaakt met materialen die rechtstreeks uit dit bos zouden kunnen komen. We merken overigens ook dat we hoogtemeters aan het maken zijn, want op sommige plaatsen kunnen we nu al genieten van prachtige uitzichten.
Geen wildpark zonder everzwijnen, die hier overigens een heel groot verblijf hebben. Het wildpark heeft een kleine collectie aan uilen, waarvan de kooien midden in het bos staan. Via een prachtige loopbrug komen we terecht bij de poolvossen. Deze kleine zoogdieren blijven toch 1 van de schattigste dieren om te zien. Je vindt hier ook een redelijk groot wolvenverblijf met natuurlijk een compacte roedel wolven. Zoals we in ieder wildpark of dierenpark zien, blijven deze dieren samen rondzwerven in hun verblijf. Wist je overigens dat iedere wolf zijn eigen rol heeft in de roedel? Zo is er het alfa mannetje dat de rol van leider krijgt. Het alfa vrouwtje komt op de tweede plek. Dan is er het bèta mannetje, dat de rol van leider neemt als er iets met het alfa mannetje gebeurt. Als laatste is er de omega wolf, die ook een belangrijke rol heeft. Hij bewaart de vrede in de groep en zorgt voor de welpen tijdens de jacht. De overige wolven zijn lid van de roedel en helpen mee met de jacht. Naast de standaard grijze wolf vind je hier ook de poolwolf terug.
Genoeg over wolven, het wildpark heeft natuurlijk meer dan enkel deze dieren. Zo komen we even later terecht bij een groot verblijf met verschillende herten. Ergens halverwege de wandeling is er ook een rustplaats gecreëerd. Na 2,5 kilometer wandelen, bereik je namelijk Le Tivoli. Een plek waar je even iets kan drinken en eten. Je vindt er kleine snacks en sandwiches. Het restaurant ligt ideaal gelegen, vlak voor een zware klim waar het stijgingspercentage piekt op 20 procent. Na de zware klim kom je dan terecht op een prachtige open vlakte. Af en toe duikt het wandelpad terug het bos in en kun je enkele dieren bezichtigen zoals gieren, de euraziatische lynx en ooievaars. Onderweg passeren we ook de glamping, waar je kunt overnachten in onder andere Tree Tents. Een tent geplaatst in een boom, een soort boomhut dus. De wandeling komt bijna ten einde en we genieten van de laatste hertjes en runderen die we tegenkomen. Het berenverblijf is samen met de przewalskipaarden, de laatste dieren die we kunnen bewonderen. De beren hebben een prachtig verblijf met tal van natuurlijke elementen. In meerdere dierenparken hebben we weleens zenuwachtige beren gezien, die aan het ijsberen waren, maar daar is hier geen sprake van.
Met dit prachtige beeld nemen we afscheid van 1 van de mooiste natuurdomeinen in België. Ook als dierenpark is het een absolute topper, dankzij de zorgvuldig gekozen dieren. Het park heeft een aanbod vergelijkbaar met Forestia in Theux. Daar was het nog kleinschalig, hier hebben ze de dierenverblijven optimaal weten te plaatsen in de reeds bestaande natuur. Daardoor kan je dieren zien in hun natuurlijke habitat, met zo weinig mogelijk kunstmatige materialen. Het wildpark is dus een ideale locatie voor hobbyfotografen. Een ander sterk punt van dit wildpark is de avontuurlijke aanleg van de wandelroute. De ondergrond verandert af en toe van asfalt naar steentjes en ook de hoogtemeters zorgen voor een extra uitdaging. Lastig is het wel, maar de uitzichten over de prachtige vallei maken het meer dan waard. Ben je dus in de buurt van Han-Sur-Lesse? Maak dan zeker deze prachtige wandeling in het wildpark!
Han 1900
In ons ticket voor het wildpark van de Grotten van Han, is er ook een bezoek inbegrepen aan het museum Han 1900. In dit museum worden een heleboel taferelen uitgebeeld met als thema “oude beroepen”. Een heleboel poppen beelden beroepen zoals smid, schoenmaker of jager uit. Ook kan je hier zien hoe een tandarts of dokter vroeger werkte. Het museum is kleinschalig en komt wat druk over, maar de beroepen worden wel prachtig uitgebeeld.
Hiermee zit ons dagje Han-Sur-Lesse erop en keren we moe maar voldaan terug naar het hotel. Het wildpark mag gerust tot het hoogtepunt van deze reis genoemd worden. Morgen bezoeken we wederom iets in Wallonië, maar niet in de Ardennen en trekken we eventjes terug naar Vlaams grondgebied. Maar het zou ons verbazen dat de uitstap morgen, het bezoek van vandaag nog zou overtreffen! Au revoir Han-Sur-Lesse!