De voorlaatste dag brengen ze deels door in de hoofdstad van België, want Gregory en Hannelore bezoeken Mini Europa. De naam verraadt het al, het park heeft miniaturen van Europese gebouwen. In de middag trekken ze nog naar Waterloo om er de leeuw te bezichtigen en het museum erbij te bezoeken.
Met de auto vertrekken we vanuit Spa richting Brussel. Aangezien het al na 10 uur is, hebben we geen last van de eventuele spits met bijhorende files. We parkeren in de Eeuwfeestlaan, oftewel de straat waar het atomium staat. Het bijzonder gebouw telt 9 bollen en is van dichtbij best impressionant. Het atomium bezoeken we niet, want we zijn hier voor de buren.
Mini Europa
In 2020 werd plots (alweer) beslist dat Mini-Europa de deuren moet sluiten. Daarop besluiten we dit miniatuurpark nog vlug in de planning op te nemen. We laten onze tickets scannen en wandelen in Mini-Europa binnen. Het park werd opgericht in 1989 en toont bezienswaardigheden op een schaal van 1:25. Bij binnenkomst zien we een proper park dat duidelijk toch wat volk trekt. In de verte zien we al de mini-Eiffeltoren staan. Ook de kleine molentjes en het rond rijdend treintje trekt de aandacht. Uiteraard hebben onze koning en koningin ook een plekje in dit park, dit naast de Grote Markt van Brussel.
Een ander mooi eerbetoon zijn de miniatuur begraafplaatsen uit de Westhoek. Zo herinnert het park de gesneuvelde soldaten uit Wereldoorlog 1. Het Paleis van Westminster uit Londen heeft hier ook zijn plaats en die is ook best groot te noemen. Verder zijn er een heleboel zaken uit Parijs verkleind, denk maar aan de Arc de Triomphe en de Basilique du Sacré-Cœur. Een heleboel vliegtuigen en boten zorgen voor wat beweging in het spektakel. Een ander land met veel bekende bezienswaardigheden is Italië, dat hier uiteraard uitgebreid aan bod komt. Zo spotten we de toren van Pisa, de Trevi-fontein en enkele gebouwen uit Venetië. In de foto’s hieronder vind je nog meer gebouwen uit Europese landen. Het park is niet groot, maar we zijn hier toch iets meer dan een uur binnen geweest. Ons bezoek was leuk, vooral het contrast van het bombastische Atomium in vergelijking met de miniaturen levert ons toch leuke foto’s op!
Ondertussen heeft Mini-Europa (op de dag van het schrijven van dit artikel) nog steeds de deuren niet permanent gesloten, ondanks verschillende aankondigingen hiervan in het verleden. Om zeker te zijn of je Mini-Europa kan bezoeken, kan je best hun website raadplegen.
Waterloo1815 (Museum & Leeuw van Waterloo)
Onze volgende stop is in Waterloo, gelegen in Waals-Brabant. Wie een beetje begaan is met de geschiedenis van België, zal vast al gehoord hebben over de Slag bij Waterloo. Deze bekende slag vond plaats op 18 juni 1815 en was een beslissende veldslag in de Napoleontische oorlogen. De strijd ging tussen het Franse leger, aangevoerd door Keizer Napoleon en een geallieerd leger bestaande uit Britse, Nederlandse en Duitse troepen. Deze troepen stonden onder leiding van Hertog Wellington. Maarschalk Blücher had dan weer de leiding over het Pruisische leger, dat ook vocht tegen het Franse leger.
Napoleon probeerde zijn heerschappij te herstellen, nadat hij was ontsnapt van het eiland Elba. De geallieerden waren vastbesloten hem te stoppen en de Slag bij Waterloo was het hoogtepunt van die inspanningen. Het gevecht duurde de hele dag, maar tegen het einde van de dag waren de geallieerden in staat de Franse troepen te verslaan. Een cruciale wending in het gevecht was de komst van Pruisische versterkingen onder leiding van maarschalk Blücher. Napoleon werd verslagen en gedwongen tot abdicatie, wat leidde tot zijn ballingschap naar het eiland Sint-Helena, waar hij in 1821 stierf. De Slag bij Waterloo wordt vaak beschouwd als het einde van het Napoleontische tijdperk en markeert een belangrijke gebeurtenis in de Europese geschiedenis. Ter ere van de gesneuvelden is daarom een monument opgericht, de welbekende Leeuw van Waterloo.
Het museum gaat dus over deze slag en toont ons allerlei zaken uit die periode. Denk maar kostuums, uitrustingen van paarden, wapens en schilderijen van (hoofdrol)spelers tijdens de voorbereidingen op deze slag en tijdens de Slag om Waterloo. De meest indrukwekkende plek is de gang met mannequins met daarop nagemaakte kostuums uit die tijd. In colonne wandelen ze naar Waterloo onder leiding van hun gezaghebber. Er wordt aangenomen dat er ongeveer 50.000 tot 60.000 troepen aan de Franse zijde en ongeveer 67.000 tot 73.000 troepen aan de geallieerde zijde hebben deelgenomen. Schattingen suggereren dat er aan beide zijden ongeveer 15.000 tot 25.000 doden en gewonden waren. De Pruisen, die aan de geallieerde zijde vochten onder leiding van maarschalk Blücher, leden aanzienlijke verliezen. In het museum hangen tal van schilderijen over de gevoerde strijd. Ze geven een beeld over hoe bloedig de slag eraan toe is gegaan.
Net buiten het museum vind je dan de Leeuw van Waterloo. Deze is geplaatst boven op een heuvel en zie je van ver al boven alles uitsteken. De Leeuw van Waterloo werd ontworpen door beeldhouwer Jean-François Van Geel en werd in 1826 onthuld. Het monument symboliseert de overwinning van de geallieerden in de Slag bij Waterloo en eert de soldaten die hun leven hebben gegeven tijdens het conflict. We wandelen even naar boven en “genieten” van het uitzicht. Dat is echter van korte duur, want het begint plotseling hevig te regenen. Daarom besluiten we maar snel terug naar beneden te gaan.
Aangezien het weer niet veel verbeterd, besluiten we daarop terug te keren naar het hotel. Morgen maken we de allerlaatste uitstap naar 2 gemeenten in de Ardennen, waar we nog nooit zijn geweest, maar wel al heel veel hebben over gehoord! Salut!