Op bezoek bij de Bremer Stadsmuzikanten en de Osterwiese 

Tijdens een kleine rondreis door Duitsland maakten Gregory en Hannelore een stop in de Duitse stad Bremen. De reden voor hun bezoek is de Osterwiese, een gigantische kermis. Terwijl ze toch in Bremen waren, namen ze ook een kijkje in het historische gedeelte van deze stad. 

De stad Bremen is wereldberoemd vanwege een sprookje. Natuurlijk hebben we het dan over de Bremer Stadsmuzikanten, waarvan je in deze stad zelf een standbeeld kunt terugvinden. Vanaf de Belgische grens is het zo’n 4 uur rijden. Bremen ligt op een boogscheut van Hannover en Hamburg, 2 andere grote Duitse steden. De stad Bremen is ideaal te bereiken met het openbaar vervoer vanuit andere Duitse steden of je doet zoals wij en rijdt met je wagen naar een P&R. Zo parkeren wij onze wagen bij de universiteit van Bremen, vanwaar we de tram naar het centrum nemen. In de buurt van de Grote Markt stappen we uit om daar de omgeving te verkennen. 

St. Petridom van Bremen

Als eerste bezoeken we de Dom van Bremen. Die is vernoemd naar Sint-Pieter (of de apostel Petrus) en is best indrukwekkend om te zien. De Dom is gelegen aan de Rasthausplatz en net zoals veel vorige kerken en kathedralen die we bezochten, heeft ook deze een rijke geschiedenis. Zo stond er voordat deze Dom werd gebouwd, een houten kerk op deze plek. Tijdens de Saksenoorlogen in 799 werd deze verwoest en werd er nadien een stenen kerk gebouwd. Vanaf de 11e eeuw werd deze kerk opgevolgd door de huidige Dom. Er is ondertussen al aardig wat veranderd aan dit prachtige gebouw, dit voornamelijk tussen 1888 en 1901. Toen werd de grootste constructie gebouwd.

Van buiten zien we 2 gigantische torens uitsteken, die niet gemakkelijk te fotograferen zijn. Gregory moet al aardig ver staan om het volledige gebouw op zijn scherm te krijgen. Uiteraard nemen we een kijkje binnen en ontdekken er een ruimte vol geschiedenis. Er is weinig verrassend, zo vinden we een altaar, een orgel en glas-in-loodramen die het licht van buiten een andere kleur geven. Boven de stoelen hangen enkele kroonluchters die de ruimte nog meer licht moeten geven. De Dom is leuk om eens van binnen te zien, maar op zich niet zo heel bijzonder. Ben je in de buurt, dan zouden we aanraden de Dom te bezoeken, maar rij er zeker geen omweg voor. 

  • De Dom van Bremen of de St. Petridom, een gigantisch maar prachtig gebouw dat een rijke geschiedenis met zich meedraagt. 

Bremer Rathaus (stadhuis)

Wanneer je uit de Dom wandelt, kijk je op de zijkant van het Bremer Rathaus. Het Bremer Rathaus is het stadhuis van Bremen en heeft zijn ingang op de Bremer Marktplatz. Het Rathaus is een Gotisch bouwwerk en heeft een façade in de stijl van de Weserrenaissance. Sinds 2004 behoort dit gebouw tot het UNESCO-werelderfgoed. Wegens tijdsgebrek nemen we binnen geen kijkje, maar de buitenkant is alvast schitterend!

  • Deze kant van het Rathaus kijkt op de Dom.

Bremer Roland & Bremer Marktplatz

Op de Bremer Marktplatz vind je recht tegenover het stadhuis een standbeeld, namelijk Bremer Roland. Het beeld kijkt in de richting van de Dom en is het grootste vrijstaande standbeeld van Duitsland. Heel lang geleden stond er op deze plek een houten standbeeld. De houten variant zou in 1366 omvergehaald zijn door soldaten van de Bremer aartsbisschop Albrecht van Brunswijk-Lüneburg. In 1404 kwam het standbeeld terug, maar dan in stenen vorm. Rond het standbeeld van Roland heerst een legende. Zolang Roland overeind staat en over de stad waakt, blijft Bremen vrij en zelfstandig. Zo zou er een reservebeeld klaar liggen in de kelders van het stadhuis, voor mocht het beeld ooit omver vallen.

  • Op de Bremer Marktplatz vind je dit standbeeld.

De Bremer Stadsmuzikanten

Hoewel het beeld van Roland best indrukwekkend is, is het toch dat andere beeld waar je veel mensen terugvindt. Het beeld met een ezel, een hond, een kat en een haan, doet natuurlijk onmiddellijk terug denken aan het bekende sprookje. De vier dieren waren te oud om te werken en besluiten daarom naar Bremen te trekken om er muzikant te worden.

  • De Bremer Stadsmuzikanten hebben een eigen standbeeld in Bremen! 

Osterwiese

Afsluiten doen we op de Osterwiese en dat is een grote kermis. Elk jaar wordt voor, tijdens en na Pasen de Osterwiese in Bremen georganiseerd. Dit gebeurt al sinds 1928! De locatie is sinds de start wel al een paar keer veranderd maar het concept blijft hetzelfde, een groot volksfeest tijdens de Paasperiode. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in de jaren 1941 tot en met 1945 geen Osterwiese georganiseerd. 

Sinds 1939 wordt de foor geplaatst op de Bürgerweide en dat is ook de plaats waar we de attracties dit jaar vinden. Het voordeel van deze locatie is dat het centraal station er net naast ligt. Er waren dit jaar 20 grotere attracties te vinden waaronder 3 achtbanen. Uiteraard vind je hier ook tal van andere attracties terug zoals botsauto’s, spookhuizen, breakdance en een polyp. Wie wat te eten zoekt zal ook hier zijn ding wel vinden want er zijn heel veel horeca-punten te vinden. Die bieden een heel variërend aanbod aan, van worsten en drank tot zelfs noedels.  

Na het uitproberen van wat attracties besloten we dat het goed is geweest voor vandaag. We maakten een ritje op de 3 achtbanen waarvan de Alpen Coaster toch wel de beste was! Toch verrassend aangezien deze achtbaan al bestaat sinds 1967 en werd gebouwd door een legendarische achtbaanbouwer genaamd Anton Schwarzkopf. Op de Osterwiese was er trouwens nog meer geschiedenis terug te vinden want er stonden ook een collectie oude kermisvoertuigen tentoon. Al was het voornamelijk het oude orgel, de eyecatcher van dit gedeelte. Osterwiese in Bremen is wat ons betreft alvast goedgekeurd en zeker voor herhaling vatbaar.

  • De Osterwiese in Bremen, een grote foor die ieder jaar rond Pasen doorgaat.